gdw novem
U ONTVING EEN EXPLOOT GETITELD "BETEKENING", "BETEKENING-BEVEL" OF DWANGBEVEL VAN ONS.
WAT TE DOEN ?
Uw schuldeiser is inmiddels in het bezit van een uitvoerbare titel lastens U. Dit kan bv. een vonnis, een dwangbevel of een notariële akte zijn, op basis waarvan U bv. een geldbedrag dient te betalen aan Uw schuldeiser. Het kan bv. ook zijn dat U, naast achterstallige huurgelden tevens bevel hebt gekregen om de (gehuurde) woning te verlaten. (Klik hier voor verdere informatie aangaande de procedure van uitdrijving)
​
Door de betekening van deze titel, eventueel reeds gekoppeld aan een bevel tot betalen (indien het vonnis uitvoerbaar bij voorraad werd verklaard), krijgt U een duidelijk signaal : Uw schuldeiser heeft ons verzocht om de gedwongen tenuitvoerlegging lastens U op te starten.
​
Bovendien dient U vast te stellen dat de oorspronkelijke schuld inmiddels al een stuk hoger is geworden. Kosten van bv. dagvaarding, rechtsplegingsvergoeding van de advocaat, schadebeding, lopende intresten, kosten van betekening-bevel, enz. kunnen inmiddels het verschuldigde bedrag doen oplopen.
​
Indien U niks doet, zullen deze kosten nog verder verhogen. De gedwongen tenuitvoerlegging kan immers thans vrij spoedig verder gezet worden via bv. een beslag op Uw roerende goederen (bv. de inboedel van Uw woning en/of Uw voertuig), of op Uw woning. Dit alles kan leiden tot een openbare verkoop. Ook beslag op Uw loon of bankrekeningen kan gebeuren.
​
Vergeet niet dat elk van deze uitvoeringskosten ten Uwe laste valt, zodat het in Uw eigen voordeel is deze kosten alsnog te beperken.
​
​
Indien U het gevorderde niet betwist dient U, om verdere kosten te vermijden, over te gaan tot betaling van de gevraagde bedragen.
​
In het exploot van betekening-bevel vindt U de afrekening terug, alsmede het rekeningnummer waarop dient gestort te worden.
Hebt U een exploot getiteld "betekening" ontvangen, dan zult U hierin geen afrekening terug vinden. Deze kunt U steeds opvragen via ons kantoor. Wacht derhalve niet tot U het exploot "bevel tot betalen" ontvangt, want dit brengt enkel extra kosten met zich mede.
​
Houd er rekening mee dat de afrekening loopt tot een bepaalde datum. Indien U betaalt na deze datum, dient U alsnog het kantoor te contacteren teneinde het actuele bedrag op datum van betaling te kennen. Betaalt U immers te weinig, dan loopt U het risico dat de gerechtelijke procedure alsnog wordt aangevat, net omdat het verschuldigde bedrag niet volledig werd betaald. Bij twijfel neemt U het best contact op met het kantoor teneinde de juiste afrekening te kennen.
​
Indien U vroeger betaalt dan de vermelde datum, betaalt U alsnog best het vermelde bedrag. Bij inboeking van Uw betaling wordt immers automatisch een herberekening van de intresten doorgevoerd. Het teveel betaalde aan intresten wordt U dan terug gestort.
​
​
​
Indien U het gevorderde niet betwist, doch U kunt dit niet in éénmaal betalen, kunt U steeds contact op nemen met ons kantoor teneinde een afbetalingsplan af te spreken.
​
Belangrijk is dat U hierbij rekening houdt met volgende punten :
​
- De gerechtsdeurwaarder is op wettelijke basis (zijnde het Koninklijk Besluit dd. 30.11.1976 houdende tarief der akten verricht
door de gerechtsdeurwaarder in burgerlijke en handelszaken) verplicht per betaling een kwijtingsrecht aan te rekenen.
Het is derhalve in Uw eigen voordeel om met zo hoog mogelijke maandelijkse afbetalingen af te korten, dit teneinde de
kosten van deze kwijtingsrechten te beperken.
​
- Elke afbetalingsplan welke door het kantoor wordt toegestaan is steeds onder alle voorbehoud van herroeping door onze
opdrachtgever.
​
- Indien U afbetaalt zonder voorafgaande toestemming van het kantoor, dan hebt U geen afbetalingsplan en kan aldus de
gedwongen tenuitvoerlegging worden verdergezet.
​
​
Indien U het niet eens bent met het gevorderde zoals vervat in de titel (vonnis, dwangbevel of notariële akte) neemt U best contact op met Uw advocaat teneinde na te gaan in welke mate U zich tegen de gedwongen tenuitvoerlegging van deze titel kunt verzetten.
​
Houd er bv. rekening mee dat na de betekening van het vonnis U slechts een termijn van 1 maand (in burgerlijke zaken) hebt om verzet of hoger beroep aan te tekenen. Bovendien zal het aantekenen van verzet of hoger beroep niet in alle gevallen leiden tot het stopzetten van de gedwongen tenuitvoerlegging, maw. in sommige gevallen kan de gerechtsdeurwaarder alsnog over gaan tot beslaglegging, dit zelfs na het verstrijken van een termijn van 24 uur na bevel tot betalen, zonder dat deze termijn van 1 maand dient verstreken te zijn.
Informeer U dus tijdig bij Uw raadsman wat Uw mogelijkheden terzake zijn.